Wat is Psychotherapie?

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor psychische klachten en problemen. De therapie bestaat uit gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener: de psychotherapeut. De cliënt kan een individu, een (echt)paar, een gezin of een groep zijn; kind, volwassene of oudere. De behandelingen zijn kort als het kan en langdurig als dat nodig is. Er zijn verschillende methoden die gebruikt kunnen worden, de psychotherapeut kiest de beste methode afhankelijk van de hulpvraag en wat het beste bij de client past.

Bij sommige ernstige psychische problematiek is het belangrijkste effect van de behandeling pas na ongeveer een jaar te behalen. Vaak kan men voorkomen dat het problematiek ernstige wordt door vroegtijdig hulp te zoeken. Als je ergens mee zit (of de signalen merkt) en niet zelf uitkomt, aarzel niet om hulp te zoeken bij een deskundige. Hoe eerder je begint hoe sneller je beter gaat voelen.

De psychotherapeut lost geen problemen voor cliënt op, maar helpt de cliënt nare dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken.

Wanneer psychotherapie?
Vaak kunnen verandering in ons leven, bijvoorbeeld: het verliezen van een baan, verhuizing, het overlijden van een dierbare,  huwelijk, scheiding, de geboorte van een kind of met pensioen gaan, meer ingrijpend zijn dan wij denken en psychische problemen veroorzaken. Ook ziektes, sommige fases in ons leven, als we keuzes moeten maken, enzovoorts.

Doel van psychotherapie
Het doel van de therapie is de psychische klachten en problemen op te heffen, of zoveel te verminderen dat de client er minder last van hebt. Daarbij is de inzet van de cliënt even belangrijk als de deskundigheid van de psychotherapeut. Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en iemands eigen mogelijkheden. Voor een cliënt is psychotherapie vaak hard werken. Het proces gaat vaak gepaard met ups en downs. Daarom is het belangrijk om niet te stoppen zonder met de psychotherapeut te overleggen. Soms merken cliënten al snel een grote verbetering en stoppen te snel, maar ze zijn nog niet klaar om alleen verder te gaan en vallen weer in dezelfde situatie of erger. Het gebeurt ook dat cliënten het gevoel hebben dat er geen verbetering in is en stoppen te snel, de cliënten moeten wel de tijd gunnen aan zichzelf.

Een geslaagde psychotherapie garandeert niet dat de cliënt de rest van zijn of haar leven gelukkig zal zijn en kan aan omstandigheden als een laag inkomen of werkloosheid niets veranderen. Maar met behulp van psychotherapie is het wel mogelijk dat de cliënt de problemen beter leert hanteren.