Opvoeden in deze tijd

Opvoeding is een belangrijk thema, daarover is iedereen het eens. Het is mijn overtuiging dat alle ouders het beste voor hun kinderen willen en ook hun best doen om van hun kinderen gelukkige volwassenen te maken. De krantenkoppen en de realiteit laten ons zien dat de ouders dit doel niet altijd bereiken. Hoe komt dat? Heeft opvoeding daarmee te maken? Heeft het met onze maatschappij te maken? Is het “iets” van deze tijd? Waar ging het mis en wat is er misgegaan? En een nog belangrijker vraag: wat kunnen wij daaraan doen?

In mijn praktijk krijg ik regelmatig ouders die soms twijfelen over het omgaan met hun kinderen en steun zoeken daarin, voor iedereen is dat anders, geen kind is hetzelfde. Ik help ze door zelfreflectie en objectieve analyses van de situaties de patronen waarin ze zitten te veranderen waardoor het gedrag van het kind ook gaat veranderen.

Als ik zou vragen: is opvoeden nu moeilijker dan vroeger? zou bijna iedereen volmondig ja beantwoorden. Onze maatschappij verandert in snel tempo, de kinderen zijn slim en leren snel. Er is heel veel informatie beschikbaar. Iedereen heeft het druk, alles moet zo snel mogelijk gebeuren. Wij leven in een multiculturele samenleving. De ouders en opvoeders moeten met al deze ontwikkelingen mee (om)gaan. Daarom is hulp daarin geen luxe.

Voor groepen heb ik een workshop en lezing ontwikkeld over “Opvoeden in deze tijd”, namelijk: in begin van de 21ste eeuw, in een multiculturele samenleving.

Mijn workshop is geschikt voor ouders en iedereen die betrokken is bij de opvoeding: opa’s en oma’s, pleegouders, stiefouders, opvoeders. Hetzelfde onderwerp kan ook als een lezing behandeld worden, dan is het minder interactief en geschikt voor een grotere groep mensen. Ik ben ook partner van de week van de opvoeding, zie hier HIER voor meer informatie erover.

De workshop duurt 4 uur, voor meer dan 10 mensen
De lezing duurt 2,5 uur, voor meer dan 30 mensen
De tarieven zijn bespreekbaar en afhankelijk van de situatie, het is vaak maatwerk, de indicatie tarieven zijn: voor workshop €385,00 en voor de lezing €245,00 plus reiskosten (€0,20 per KM) en parkeerkosten.

Neem gerust contact op als u geïnteresseerd bent in een workshop of lezing in uw instelling. Deze activiteit kan in het Nederlands of in het Portugees zijn.