Wie ben ik?

Ik ben geboren in Brazilië, woon sinds 1982 in Nederland, heb twee volwassenen kinderen en woon samen met mijn partner. Sinds mijn jeugd ben ik betrokken geweest bij projecten om kinderen, jongeren en volwassenen te helpen, het ging altijd vanzelf en ik deed het naast mijn werk in het bedrijfsleven totdat ik ontdekte dat ik me meer met de mens zelf bezig wilde houden.

In 2010 heb ik een opleiding psychologie afgerond bij de Academie Integrale Menswetenschappen te Utrecht waar ik een brede kennis van de psychologie, ontwikkelingspsychologie, sociologie en filosofie heb opgedaan. Sinds 2011 heb ik mijn eigen praktijk als psychosociaal counselor en volg ik allerlei workshops, cursussen, seminars en congressen die mijn inzichten en professionaliteit bevorderen. Ik ben mij er van bewust dat het uitoefenen van dit beroep een doorlopend leerproces is omdat ieder mens anders is en dat alles fascineert me.

Mijn visie is dat ieder mens zichzelf beter kent dan wie ook. Maar soms wordt de zelfkennis vertroebeld, door omstandigheden, als levensstrategie of door foute keuzes. Een therapeut of counselor kan iemand helpen dichtbij eigen gevoelens te komen, opdat men de innerlijke rust en kracht kan (her)vinden en zelfstandig verder kan.

In de loop van de jaren heb ik veel meegemaakt wat mij ervaringsdeskundige maakt op het gebied van opvoeding en integratie. In Nederland heb ik een proces van sociale, culturele en maatschappelijke integratie doorgemaakt. Deze ervaring heeft mij als mens verrijkt, hierdoor ben ik in staat andere mensen te helpen die in een integratieproces zitten. Denk bijvoorbeeld aan vragen met betrekking tot: verschillen van normen en waarden, gewoontes, maatschappelijke situaties, school, opvoeding van kinderen, gezondheidszorg, relatie met een Nederlander, enzovoorts. Ook Nederlanders die een relatie met een immigrant hebben of eraan willen beginnen kunnen bij mij terecht voor begeleiding om de partner beter te begrijpen.

Dalva M. da Cruz